Englanninkielinen termi non-destructive post processing tarkoittaa suomeksi ei tuhoavaa tapaa käsitellä kuvia, ja se on yksi tärkeimpiä asioita kuvankäsittelyssä. Tällöin itse kuvaan ei kosketa lainkaan, vaan kaikki kuvanmuokkaus tapahtuu niin sanottujen tasomaskien ja säätötasojen avulla. Ne auttavat palaamaan helposti vaiheittain taaksepäin. Toki kuvatasosta voi tehdä kopion, johon muokkaukset luodaan, mutta se on osoittautunut ainakin itselle kovin työlääksi tavaksi. Siksipä käytän oikeastaan aina säätötasoja sekä maskeja.

Seuraavaksi käyn hyvin pintapuolisesti läpi Curves-säätötasoa, jolla vaikutetaan muun muassa kuvan kontrastiin.

Säätötasot löytyvät Photoshopista oikeasta alalaidasta, jossa sijaitsevat muun muassa myös uusi taso- ja uusi ryhmä -nappulat. Mikäli et ole tarvinnut kyseistä valikkoa aikaisemmin, kyse on tästä pienestä pallurasta:

tasomaskit

Lataa artikkelissa käytetty kuva tästä, jos haluat edetä samaan tahtiin.

Voit katsoa alla olevan opastuksen myös videomuodossa:

Säätötasot – käyrät (curves)

Curvesilla voi säätää kuvan varjoalueita, keskisävyjä ja valoisuutta. Saman asian ajaa myös Levels, mutta Curvesilla kuvanmuokkaus on tarkempaa.

Aloitan yleensä luomalla curves-janalle kolme pistettä, yhden jokaiseen sävyalaan.

curves

Pallukoita voi siirrellä joko hiirellä tai näppäimistöllä, mutta itse käytän pääsääntöisesti nuolinäppäimiä. Niillä on mahdollista siirtää haluttua pallukkaa tarkemmin ja pienemmissä pykälissä. Pallukoiden välillä voi liikkua painamalla + ja – näppäimiä, ja niiden paikkaa pystyy vaihtelemaan painamalla nuolinäppäimiä ylös tai alas.

Jos esimerkiksi haluat kuvaan lisää kontrastia, janasta luodaan loiva s-kaari. Toiseksi alinta palluraa siirretään hieman alaspäin ja toiseksi ylintä ylöspäin. Jos kuvaa halutaan valottaa, nostetaan keskimmäistä pallukkaa, joka hallitsee keskisävyjä. Keskisävyjä nostaessa on hyvä nostaa myös hieman varjoja ja valoja, sillä liika pelkkien keskisävyjen muutos saattaa vääristää sävyjä.

Mikäli haluat säätää esimerkiksi pelkästään kasvojen valoisuutta ja / tai kontrastia, jätä aikaisempi kolmen palluran luonti pois kokonaan. Sen sijaan klikkaa Preset-tekstin alla olevaa käden kuvaa ja osoita haluamaasi kohtaa kuvassa. Vedä sen jälkeen hiirellä joko alas tai ylös, riippuen mitä efektiä haluat. Kiinnitä huomiota pelkästään tytön kasvoihin ja miten sävyt muuttuvat. Kun sävyt ovat kohdallaan, maalataan tason vieressä oleva maski mustalla painamalla CTRL + i. Tämä piilottaa juuri tehdyt muokkaukset, mutta maalaamme ne esiin valkoisella sudilla.

Vaihda musta valkoiseen painamalla X (jos käyttöväri ei ole vielä musta) ja ala maalata tytön kasvoja esiin. Säätämällä Flow:ta voit määrittää kuinka hienovaraisesti sävyt tulevat esiin. Itse käytän yleensä 2-5% prosenttia, mutta tämäkin riippuu ihan käyttötarkoituksesta. Jos curves taso on jälkikäteen katsottuna mielestäsi liian voimakas, voit joko muuttaa pisteiden paikkaa tai laskea tason läpinäkyvyyttä (opacity).

Jos haluat kuvaan nopeasti paljon kontrastia lisää, vaihda curves-tason blending mode overlayksi tai soft lightiksi. Soft light on käytännössä sama kuin overlay, mutta sen vaikutus on 50% overlaysta. Voit jälleen muuttaa tason opacitya sopivaksi.

Kuvasta kiitokset kuuluvat:
Christopher Campbell