Joskus tulee tarve poistaa tai vaihtaa tausta toiseen esimerkiksi henkilökuvissa, mutta miten se sitten tehdään Photoshop:ssa mahdollisimman helposti? Se ei tapahdu aivan nappia painamalla, mutta hyvin simppelisti kuitenkin.

Quick Selection

Yksinkertaisiin taustanpoistoihin käytän itse Quick Selection -työkalua. Sen avulla on mahdollista saada tausta nätisti irti. Kyseisen työkalun saa käyttöön painamalla W-näppäintä tai valitsemalla se palkista.

quick-selectionKyseisen kuvan tausta on täysin valkoinen, joten valinnan tekeminen on hyvin helppoa. Quick Selection -työkalun ollessa aktiivisena maalataan koko valkoinen tausta kirahvin ympäriltä. Sarvissa kasvaa kuitenkin epätasaisesti karvaa, jota työkalu ei välttämättä osaa itse poistaa nätisti. Avitetaan tekoälyä hieman.

Valitaan Photoshop:n yläosasta Select and mask, joka avaa uuden ikkunan tarkempaa työskentelyä varten.

Vasemmalta työkaluksi voi valita joko perinteisen quick selection toolin tai refine edge -työkalun. Molemmilla saa aikaiseksi saman lopputuloksen, joskin refine edge yrittää irrottaa muun muassa hiukset mahdollisimman hienovaraisesti. Työkalun ollessa valittuna karvojen päältä maalataan, jolloin ne muuttuvat myös punaiseksi. Tämä tarkoittaa, että ovat maskin sisäpuolella. Muihin asetuksiin ei tarvitse koskea.

photoshop-kurssi-quick-selection-valittu

Jos tausta olisi eri värinen ja hiuksiin heijastuisi esimerkiksi sinistä, oikealta voi klikata auki Output settings -kohdan, jossa sijaitsee Decontaminate colors -täppä. Valinnan ollessa päällä kohteen irroittaminen voi tietyissä tapauksissa helpottua, jolloin hiukset sulautuvat massaan paremmin. Prosessin jälkeen painetaan OK, jotta ikkuna palautuu alkuperäiseen näkymään.

Nyt ruudulla näkyvät jälleen ns. marssivat muurahaiset, jotka kertovat taustan olevan täysin valittu. Nyt tasolle pitää luoda enää maski, joka tapahtuu tasovalikon alaosassa sijaitsevasta tasomaski-nappulasta.

tasomaski-valinta

Taustan vaihtaminen

Maskia klikatessa kirahvi katoaa kuvasta, mutta elukan saa takaisin painamalla CTRL + i. Nyt poistetun vanhan taustan tilalle voidaan tuoda uusi. Esimerkissä käytetty tausta on ladattu Unsplash.com-sivustolta. Voit ladata sen itsellesi tästä.

Kuvan voi tuoda Photoshop:n valitsemalla File – Place Embedded tai Place Linked -vaihtoehtoja käyttämällä. Place Linked on tässä tapauksessa hyödyllinen, sillä se ei kasvata tiedoston kokoa. Kuvaa on mahdollista myös muokata vapaasti, jonka jälkeen muutokset näkyvät heti auki olevassa kuvassa.

photoshop kurssi-kirahvi-tausta vaihdettu

Ääriviivoissa näkyy vielä hieman valkoista reunaa, josta pääsee helposti eroon klikkaamalla kirahvi-tason maskin aktiiviseksi ja klikkaamalla sitä uudestaan CTRL pohjassa. Marssivat muurahaiset ilmestyvät jälleen eläimen ympärille. Avataan Levels-työkalu painamalla CTRL+L näppäimiä. Nyt tuodaan vasenta nuolta eli mustaa päätä tarpeeksi oikealle kunnes valkoinen väri osittain häviää.

levels-tasot

Kuvankäsittelyn viimeistely

Tausta ei vielä oikein istu kuvaan hyvin. Yksi nopea kikka on sumentaa sitä hieman.

Sumennuksen voi tehdä monella eri tavalla, mutta käytämme nyt Gaussian bluria. Työkalu löytyy kohdasta Filter – Blur – Gaussian Blur. Arvoksi voi asettaa 4,5 pikseliä.

Kirahvi näyttää hieman irralliselta, joten sumennetaan myös eläintä hieman. Tee kirahvin tasosta kopio painamalla CTRL + J. Tämän jälkeen klikkaa uuden kirahvitason mustaa tasomaskia hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Apply layer mask.

Nyt tälle tasolle asetetaan myös sumennusta Gaussian bluria käyttämällä. Efektiä ei kannata laittaa kuitenkaan liikaa, noin 2 pikseliä riittää. Uudelle tasolle asetetaan lisäksi tasomaski kuten aikaisemmin. Tällä kertaa tasomaskinappulaa painetaan kuitenkin alt-näppäin pohjassa. Tämä tekee maskista täysin mustan ja efekti poistuu tasolta. Nyt kirahvin ulkoreunat maalataan valkoisella sudilla, jotta efekti tulee takaisin esiin.

Valmis kuva näyttää kuta kuinkin tältä:

photoshop kurssi-kirahvi-valmis kuva

Lukaise myös aikaisempi blogipostaus Curves-säätötasosta:

LUE TÄSTÄ