Kuvankäsittelyn perusteet: Miten käytät Curves-työkalua?

[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” align_content=”stretch” flex_align_items=”flex-start” flex_justify_content=”flex-start” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” container_tag=”div” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” border_style=”solid” padding_top=”10px” padding_right=”” padding_bottom=”10px” padding_left=”” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center center” linear_angle=”180″ background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” absolute=”off” absolute_devices=”small,medium,large” sticky=”off” sticky_devices=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_transition_offset=”0″ scroll_offset=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ admin_toggled=”no”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” fusion_font_variant_text_font=”” margin_bottom=”30px”]

Kuvankäsittely on nykyään tosi tärkeä osa valokuvausta. Ennen vanhaan filmit kehitettiin pimiössä tai vietiin esimerkiksi Tunnin Kuvaan. Digikuvan kanssa ei onneksi tarvitse läträtä kemikaalien kanssa. Sen sijaan esimerkiksi Photoshop on hyvä olla hallussa. Kuvankäsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia on miljoona, mutta Photoshop on näistä käytetyin.  Tässä artikkelissa käyn läpi kuinka Photoshopin säätötasot eli curves toimii.

Curves-tasoa käyttämällä kuvaa ei muuteta suoraan, vaan kaikki kuvankäsittely tapahtuu ns. maskien avulla. Maski auttaa palaamaan helposti vaiheittain taaksepäin. Kuvatasosta voi tehdä myös kopion, jota käsitellään suoraan.  Se on kuitenkin tekee työstä hankalampaa, koska taaksepäin ei pääse kuin tiettyyn pisteeseen asti. Itse käytän pelkästään säätötasoja ja maskeja. Seuraavaksi kerron lisää Curves-säätötasosta, jolla vaikutetaan mm. kuvan kontrastiin.

Curves löytyy Photoshopin oikeasta alalaidasta, jossa sijaitsevat muun muassa myös layer- ja group-nappulat. Kyse on siis tästä pienestä yin & yang -merkkiä muistuttavasta pallosta:

kuvankäsittely-photoshop-adjustment layer paneeli

Lataa artikkelissa käytetty kuva tästä, jos haluat edetä samaan tahtiin.

Voit katsoa opastuksen myös videona:

[/fusion_text][fusion_youtube id=”dMb__Fe6bv4″ alignment=”left” width=”800px” height=”400px” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Curves adjustment layer -muokkaus

Curves adjustment layerilla säädetään kuvan varjoalueita, keskisävyjä ja valoisuutta. Saman asian ajaa myös Levels, mutta Curvesilla muokkaus on tarkempaa. Kuvankäsittely kannattaa alottaa luomalla curves-janalle kolme pistettä. Toiseksi alin ohjaa varjoja (shadows), keskipiste keskisävyjä (midtones) ja toiseksi ylin piste valoalueita (highlights).

curves

Voit siirtää pisteitä joko hiirellä tai näppäimistöllä. Jos haluat säätää pisteitä tarkasti, voit käyttää nuolinäppäimiä. Aktiivista pistettä voi vaihtaa painamalla + ja – näppäimiä. Tämä on kätevää tarkkoja säätöjä tehdessä. Seuraavaksi muutetaan kuvan kontrastia paremmaksi.

Hyvä lähtökohta kuvankäsittelyyn on luoda loiva s-kaari. Hyödynnämme tässä aikaisemmin tehtyjä janan pisteitä. Toiseksi alinta pistettä siirretään hieman alaspäin ja toiseksi ylintä ylöspäin. Muutos syventää varjoja ja nostaa kirkkautta.

Curvesilla voi myös parantaa kirkkautta, jos alkuperäinen kuva on jäänyt kuvausvaiheessa mielestäsi liian tummaksi. Valosuutta nostetaan luomalla janalle vain yksi piste keskisävyille (midtones). Nyt voit nostaa pistettä ylöspäin niin paljon kuin haluat. Valosuuden nostaminen saattaa latistaa sävyjä, joten voit luoda toisen curves-tason aikaisemman yläpuolelle.

Mikäli haluat säätää esimerkiksi pelkästään kasvojen sävyjä, tee uusi curves-taso ja käännä sen maski painamalla ctrl + i. Maskin pitäisi muuttua mustaksi, mikä piilottaa muutokset. Voit tuoda muutoksia takaisin kuvaan maalaamalla valkoisella sudilla maskin päälle. Kiinnitä maalatessasi huomiota pelkästään tytön kasvoihin ja miten sävyt muuttuvat. Voit vaihtaa sudin väriä nopeasti painamalla x-kirjainta. Jos käytettävät värit eivät ole musta ja valkoinen, voit palauttaa ne painamalla shift ja d yhtäaikaa.

Sudin asetuksia muuttamalla voit määrittää kuinka hienovaraisesti sävyt tulevat esiin. Voit vaihtaa joko opacityn tai flown arvoa, mutta muista käyttää pientä arvoa. Opacityssa noin 10% ja flowssa noin 2-5% on hyvä lähtökohta.

Jos haluat kuvaan nopeasti paljon kontrastia lisää, vaihda curves-tason blending mode overlayksi tai soft lightiksi. Soft light on käytännössä sama kuin overlay, mutta sen vaikutus on 50% overlaysta. Voit jälleen muuttaa tason opacitya sopivaksi.

Kuvasta kiitokset kuuluvat:
Christopher Campbell

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=””][fusion_text]

Lue tästä artikkelini kuvan syväämisestä.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Ota yhteyttä

Kerro minulle lisää tarpeistasi viestissäsi. Minkälaista apua tarvitset?