Logon suunnittelu on minulle sydämen asia, ja siksi en halua koskaan hosua niitä tehdessäni. Työhön kuluu aikaa, eikä valmista tule aivan yhdessä yössä. Avaan tässä tekstissä hieman sitä miten varsinaisesta ideasta muodostuu valmis tuote.
Logon suunnittelu alkaa asiakkaaseen ja hänen bisnekseen tutustumalla. Tämä on tärkeä vaihe ennen kuin edes mietitään varsinaista luovaa työtä. Kun taustalla on dataa, suunnittelu on helpompaa. Alla on esimerkki asiakastyöstä, jonka tein Belgian Antweerpenissä sijaitsevalle IT-alan yritykselle Brisk-IT:lle. Yritys tarjoaa varmuuskopiointia, pilvipalvelimia ja virtualisoinnin työkaluja.
Logon suunnittelun ensivaiheet
Käytin SurveyMonkey-nimistä palvelua kartoittaakseni asiakkaan tarpeet ja hänen omat näkemyksensä logosta. Tähän on useita eri vaihtoehtoja, ja SurveyMonkeyn sijasta olisin voinut käyttää myös Googlen vastaavaa Google Formsia.
Projektin ensimmäisessä vaiheessa on siis tarkoitus saada parempi näkemys asiakkaan ideoista. Ne on helppo saada selville alla olevan tyylisen lomakkeen avulla. Kysymysten avulla sain vastauksen mm. seuraaviin kysymyksiin: yrityksen lupaus, arvot ja minkälaisia etuja se tuo kilpailijoihinsa nähden. Kyselyn perusteella sain myös suuntaa siihen, minkälaisesta tyylistä asiakas pitää.
Suunnittelun taustatyö
Vastausten perusteella siirryin taustatyön tekemiseen. Etsin Googlesta mahdolliset kilpailijat ja tutkin heidän nettisivujaan. Tämä työvaihe antaa hyvän käsityksen siitä, miten he näkyvät netissä asiakkaille. Koitan miettiä minun asiakkaani tarpeita. Haluaako hän näkyä valtakunnallisesti vai paikallisesti? Aikooko hän laajentaa myöhemmin bisnestään? Mitä hän haluaa kertoa itsestään myydessään tuotettaan?
Tutkin aluksi kaikkien belgialaisten IT-yritysten nettisivuja ja sen jälkeen kohdensin hakua pelkästään Antweerpenin alueeseen. Brisk-IT:llä ei ole hirveästi kilpailua, mikä on hänelle hyvä asia. Logon suunnittelun haastavuus tulee yleisesti IT-alasta, mutta toisaalta tämä on hyvä asia. Kaikki yritysilmeet näyttävät suhteellisen samalta, joten ideointiin jää enemmän varaa. Persoonallinen logo ja yritysilme jää paremmin mieleen.
Logon suunnittelu
Nyt kun taustatyö on tehty ja inspiraatiota on ammennettu muista töistä, aloitetaan logon ideointi. Ideointi on hyvä tehdä perinteisin menetelmin, eli käyttämällä kynää ja paperia. Paperille hahmottelu on nopeampaa ja tällä tavoin kaikki ideat on helpompi saada ulos ajatuksistaan. Tätä vaihetta kutsutaan ns. sketsaukseksi eli luonnosteluksi.
Luonnostelun jälkeen jätin piirrokset odottamaan seuraavaa päivää, koska asioita on parempi katsoa uudelleen nukkuneilla silmillä. Seuraavana aamuna kävin tuotokset vielä kerran läpi ja valitsin omasta mielestäni parhaimmat yksilöt asiakkaan nähtäväksi.
Hän piti useista vaihtoehdoista, ja hänellä oli vaikeuksia päättää mikä niistä on paras. Painotankin tässä vaiheessa sitä, ettei suunnittelijan kannata tarjota liikaa vaihtoehtoja asiakkaalle. Useimmiten kolme eri versiota riittää. Suunnittelijan pitää osata itse määritellä se mikä näyttää hyvältä.
Annoin asiakkaalle saman neuvon, jota itsekin noudatan: nuku yön yli ja palaa asiaan muutaman päivän päästä uudelleen. Päätöstä on myös vaikea tehdä pelkkien logoversioiden perusteella, ja siksi tein ns. mockupit. Niiden avulla logoja voi esitellä oikeissa tuotteissa, kuten vaatteissa tai tekstiileissä, sekä käyntikorteissa.
Mockupien avulla asiakas sai tehtyä päätöksen helposti ja lopullinen logo komeilee tämänkin blogipostauksen kansikuvana. Mitä sinä pidät logosta? Jätä minulle kommentti!
Jos sinua kiinnostaa mitä Brisk-IT puuhailee, voit tarkastaa tästä Brisk-IT:n palvelut.
Mitä muuta olen tehnyt?
Tarvitsetko sinä yrityksellesi logoa tai vanhan uudistusta?
Laita viestiä chatin tai lomakkeen kautta!