Mainoskuvaus ja miksi sitä ostetaan

Oletko koskaan ajatellut mitä kaikkea yritykselle suunnattuun mainoskuvaukseen voikaan sisältyä?

Oletko koskaan ajatellut mitä kaikkea yrityksen mainoskuvaus pitää sisällään? Se voi tarkoittaa perinteistä potrettia, joka on yleensä perus henkilökuva yrityksen työntekijästä. Usein kuva halutaan ottaa, kun esimerkiksi henkilö nimitetään uuteen virkaan ja valokuva halutaan lehteen. 

Miksi kuitenkaan tyytyisit pelkästään siihen? Nykyään yritys näkyy vahvasti ulospäin, ja osa työnantajamielikuvaa ovat upeat kuvat. Edustavilla kuvilla saat yrityksesi näyttämään houkuttelevammalta. Se saa myös sinut itsesi näyttämään helposti lähestyttävältä, jos saat kuviin osan omaa habitustasi. Kilpailu on entistä kovempaa ja yrityksen pitää erottua edukseen. Puretaan pakettia hieman. Jos ei olisi mitään rajoitteita, mihin kaikkeen voisitkaan hyvää kuvaa hyödyntää?

Mainoskuvaus ja sen palaset

Mainoskuvaus voidaan jakaa useaan eri kategoriaan. Näitä ovat muun muassa:

  • Henkilöstökuvaus
  • Tuotekuvaus
  • Kuvituskuvaus
  • Henkilökuva tai potretti
  • Somekuva tai profiilikuva (LinkedIn, Facebook, Instagram, Twitter ym.)

Tässä blogiartikkelissa puhun henkilöstökuvauksesta. Miten minä toimin ja miksi?

Homma lähtee liikkeelle lokaation eli miljöön etsimisestä. Pidän ulkona kuvaamisesta, ja paikkojen hahmottamiseen sopii loistavasti Google Maps. Enää ei välttämättä tarvitse lähteä kurvailemaan ympäri kyliä autolla, vaan jalankulkijanäkymä Google Mapsissa hoitaa loistavasti biilin virkaa.

Tietysti ensiksi on tärkeää hahmottaa missä päin kohdetta sijaitsee esim. peltoja tai muuta kuvaamiseen soveltuvaa paikkaa. Tätä ongelmaa ei tietenkään ole silloin, kun kuvataan sisällä. Tästä lisää myöhemmin.

Mainoskuvaus yrityskuvaus henkilöstökuvaus Numerola

Henkilöstökuvausta Kuokkalan kartanon lähistöllä Jyväskylässä. Kuvassa Numerolan työntekijä.

Sään vaikutus kuvaukseen

Kohteen etsimisen jälkeen hypätään säätiedotuksen kimppuun. Onko poutaa vai pilvistä, sataako vettä vai tuuleeko. Poutaa keliä pidetään helposti parhaana, mutta se ei pidä aina paikkaansa. Aurinkoisella säällä on tärkeää tarkkailla kelloa. Kellonaika kertoo missä aurinko milloinkin sijaitsee.

Noin kello kahdentoista paikkeilla aurinko on korkeimmillaan ja paistaa aivan liian kovaa. Tämä luo kasvoille vahvoja varjoja ja saa kohteen siristämään silmiään, puhumattakaan puhkipalaneista kuvista. Vinkki: ohjaa kuvattava varjoon ja heijastavien vaaleiden pintojen lähelle.  

Ulkona vai asiakkaan luona

Kuvauksen kannalta ei ole oikeastaan merkitystä otetaanko kuvat asiakkaan luona vai ennalta sovitussa paikassa. Kannan mukanani liikuteltavaa kalustoa, johon kuuluu Godox AD200 -salama ja Lencartan Octabox-valonmuokkain. Näiden avulla voin matkia osittain auringonvaloa tai käyttää salamaa täytevalona, jos esimerkiksi aurinko porottaa jo tarpeeksi voimakkaasti.

Samoilla vehkeillä voin ottaa kuvia myös asiakkaan toimistolla. Usein tarvitsen vain siistin taustan tai jos halutaan tekemisen meininkiä, voin hyödyntää toimistolta löytyvää rekvisiittaa. Allaolevassa kuvassa käytin Jyväskylän VTT:n työskentelytilaa kuvien ottamiseen.

mainoskuvaus yrityskuvaus henkilöstökuvaus VTT

Kuvituskuvan merkitys

Joskus eteen tulee tarve, että kuvapankkikuvat ovat liian geneerisiä tai eivät sovellu esimerkiksi suomalaisen yrityksen mielikuvaan lainkaan. Tällöin on hyvä palkata kuvaaja ottamaan yrityksestä kuvituskuvia. Kuvituskuvat eivät tarkoita, että henkilöstö poseeraa kameralle läppäri sylissä, vaan usein niiden tarkoitus on kertoa tarinaa. Niillä voidaan esitellä mitä yritys tekee käytännössä, jolloin kuvat soveltuvat esimerkiksi somekanaviin tai blogiin. Myös muusta markkinointimateriaalista saa heti mielenkiintoisemman, kun käytetään valmiiden kuvapankkikuvien sijasta juuri sinun yritystäsi varten räätälöityjä kuvia. 

Onko sinun yritykselläsi tarvetta uusille mainoskuville? Tule minun juttusilleni ja sovitaan paremmin. Annan mielelläni hinta-arvion. Laita viestiä niin jutellaan! 

Millaisia muita töitä olen tehnyt?

Tsekkaa loput työnäytteet tästä!