Valokuvaus ja asetukset

Valokuvaus sujuu nykyään helposti vain nappia painamalla, mutta millä asetuksilla sinä kuvaat? Onko käytössäsi kameran täysi automaatiikka, manuaaliasetukset vai kenties aukon esivalinta? Jokaiselle on aikansa ja paikkansa, mutta seuraavaksi kerron miksi on hyvä miettiä valintojaan tarkemmin.

Kuten muissakin harrastuksissa, lajin helppous viehättää. Nappia painamalla voi tallentaa itselle tärkeitä hetkiä vaivattomasti. Se on oiva tapa tutustua valokuvaukseen ja aiheisiin, jotka itseä kiinnostaa. Voit aloittaa kuvailun jopa pelkällä puhelimella. Haluaisitko kuitenkin ymmärtää tekniikkaa paremmin, koska iPhone ei enää riitä?

Järjestelmäkameran valinta

Minulla on itselläni käytössä Fuji X-T3 -järjestelmäkamera, joka on ns. peilitön kamera. Sen suurin hyöty on ehdottomasti sen pieni koko, laadukkaat linssit ja elektroninen etsin. Etsimen avulla kuvaaminen helpottuu huomattavasti. Jopa silmälasit päässä maailmaa on helppo tarkkailla. Ja jos lasien kanssa on huono kuvata, aina voi turvautua isoon takanäyttöön.

Erilaisia järjestelmäkameroita on useita ja sopivan valitseminen voi olla haastavaa. Siksi on tärkeää miettiä mikä itselle on kriittisintä. Ergonomia, valikoiden yksinkertaisuus vai esimerkiksi kuvanlaatu? Olin pitkään Nikonin vankka kannattaja, mutta Fuji sai minut rakastumaan valokuvaukseen uudelleen. Kuvaus on helppoa ja ennen kaikkea mukavaa.

Järjestelmäkamera Fuji x-t3

Asetukset

Kuvan lopputulosta voidaan hallita paremmin eri asetuksia säätämällä. Puhutaan ns. valokuvauksen pyhästä kolminaisuudesta, eli ISO-arvosta, suljinajasta ja aukosta. ISO-arvo määrittää kameran kennon herkkyyden valolle. Toisin sanoen aurinkoisella säällä ISO 200 voi olla sopiva valinta, kun taas pilvisellä säällä arvoa voi joutua nostamaan 800:aan.

ISO vaikuttaa myös kuvanlaatuun, sillä herkkyyden nostaminen tuo kuvaan kohinaa. Mieti silti haluatko mieluummin rakeisen vai tärähtäneen kuvan. Nykyaikaisilla digitaalikameroilla kohina pysyy silti aika hyvin kontrollissa, vaikka arvoa nostaakin ylöspäin.

Suljinaika

Suljinaika päättää kuinka kauan valoa pääsee kennolle. Yleensä siihen kiinnitetään eniten huomiota silloin, kun kuvista tulee epätarkkoja. Kuvaajan käsien pienikin tärinä voi aiheuttaa epätarkkuutta ja se johtuu yleensä siitä, että kameran suljinaika on ollut liian hidas. Mikä on sitten sopiva suljinaika?

Oikean ajan määrittäminen riippuu pitkälti kohteesta. Jos kuvaan halutaan tallentaa liikettä, ajan on hyvä olla noin 1/250. Mitä pidempi valotusaika, sitä enemmän liikettä kamera tallentaa. Luvun ollessa pienempi suljin on pidempään auki ja vakauden ylläpitäminen muuttuu haastavammaksi. Onneksi nykyään useissa objektiiveissa sekä kamerarungoissa on kuvanvakaaja, joka mahdollistaa kuvaamisen vaikeammissakin olosuhteissa.

Aukko

Nyt tiedät ISO-arvo ja suljinaika ovat, mutta mitä ihmettä aukolla tarkoitetaan? Jos katsot kamerasi objektiiviin samalla, kun säädät aukon arvoa, huomaat himmennin lehtien muodostaman aukon pienenevän ja suurenevan. Pieni F-luku tarkoittaa, että kameran kennolle pääsee enemmän valoa. Esimerkiksi useimmissa objektiiveissa F1.8 asetuksella aukko on täysin auki. Aukko kontrolloi sekä valoa että kuvan syväterävyyttä, eli kuinka iso alue maisemasta on tarkka syvyyssuunnassa. Suomeksi siis kuinka sumea tausta on kohteesta katsottuna.

F1.8 aukko sopii mm. potretteihin loistavasti, koska silloin saadaan kohde paremmin esiin. Täyden aukon kanssa on kuitenkin hyvä huomioida, että tarkentaminen on vaikeampaa lyhyestä syvyysterävyydestä johtuen. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää henkilökuvausta. Ihmisen silmien tulisi aina olla tarkennuksen kohteena, joten jos olet vahingossa kohdistanut nenään, kuva ei ole tarkka. Tämä johtuu siitä, että nenä ja silmät ovat eri etäisyydellä toisistaan. Jos oltaisiin käytetty pienempää aukkoa kuten 3.2, olisivat nenä ja silmät todennäköisesti yhtä tarkkoja. Aukon luvulla säädellään siis terävyyttä syvyyssuunnassa.

Objektiivin aukko auki

Vasemmalla: Aukko 1.4. Täysin auki. Oikealla: Aukko F16. Pienimmillään.

Kuvausharjoitus:
Aseta kamera manuaalille ja tutki miten aukon, ISO-arvon ja suljinajan muuttaminen vaikuttavat kuvaan. Laita kamera esimerkiksi jalustalle tai pöydälle ja ota kuva samasta asiasta eri asetuksia käyttäen. Aseta lähtökohdaksi vaikka ISO 800, suljinaika 1/125 ja aukko F 8.0. Miltä kuva näyttää? Miten saisit siitä paremman? Haluatko kuvaan syväterävyyttä – säädä aukkoa pienemmäksi. Haluatko liikettä – nosta ISO-arvoa ja suljinaikaa. Halutko ottaa hämärässä maisemakuvan – nosta ISO-arvoa ja hidasta suljinaikaa.

Haluaisitko tietää aiheesta lisää? Laita viestiä ja jutellaan.

Ota yhteyttä

Kerro minulle lisää tarpeistasi viestissäsi. Minkälaista apua tarvitset?