Ennen kuin tehdään varsinaista luovaa työtä, logon suunnittelu aloitetaan asiakkaaseen tutustumalla. Esimerkkinä viimeisin asiakastyöni. Kyseessä on Belgian Antweerpenissä sijaitseva IT-alan yritys Brisk-IT, joka tarjoaa varmuuskopiointia, pilvipalvelimia ja virtualisoinnin työkaluja.

Lähetin asiakkaalle sähköisen kyselylomakkeen, jonka tarkoituksena oli kartoittaa yrityksen lupaus, arvot ja minkälaisia etuja se tuo kilpailijoihinsa nähden. Kyselyn perusteella sain myös suuntaa siihen, minkälaisesta tyylistä asiakas pitää.

surveymonkey-kysely
Esittelyssä on kerrottu heti miten prosessi etenee.

Taustatyö

Ennen suunnittelua siirrytään taustatyön tekemiseen. Etsin Googlesta mahdolliset kilpailijat ja tutkin heidän nettisivujaan. Työvaihe antaa hyvän käsityksen siitä, miten he näkyvät netissä asiakkaille. Koitan miettiä minun asiakkaani tarpeita. Haluaako hän näkyä valtakunnallisesti vai paikallisesti? Aikooko hän laajentaa myöhemmin bisnestään? Mitä hän haluaa kertoa itsestään myydessään tuotettaan?

Tutkin aluksi kaikkien belgialaisten IT-yritysten logoja ja sen jälkeen kohdensin hakua pelkästään Antweerpenin alueeseen. Brisk-IT:llä ei ole hirveästi kilpailua, mikä on hänelle hyvä asia. Logon suunnittelun haastavuus tulee yleisesti IT-alasta. Kaikki yritysilmeet näyttävät suhteellisen samalta. Vaikka kilpailua ei olekaan, logon ja yritysilmeen on silti hyvä olla persoonallisia.

Suunnittelu

Taustatyön jälkeen lähdin ideoimaan logoa. Ennen kuin tein tietokoneella mitään, piirsin ideoitani paperille tekemäni taustatyön avulla.

Kun olin tehnyt vedokset paperille annoin ideoiden hautua hetken aikaa pääni sisällä, minkä jälkeen valitsin ideoista neljä parasta jatkoon. Nämä näytin asiakkaalle.

Hän piti eniten vaihtoehdoista yksi, kaksi ja neljä, mutta hänellä oli vaikeuksia päättää mikä niistä on paras. Painotankin tässä vaiheessa sitä, ettei suunnittelijan kannata tarjota liikaa vaihtoehtoja asiakkaalle. Suunnittelijan pitää osata itse määritellä se mikä näyttää hyvältä.

Neuvoin asiakasta nukkumaan yön yli ja palaamaan asiaan muutaman päivän päästä uudelleen. Tein myös päätöstä helpottamaan ns. mockupit, miltä logo näyttäisi oikeissa tuotteissa.

Lopullinen logo muodostui vaihtoehdosta 2.
Voit tarkastaa tästä Brisk-IT:n palvelut.

logo-BriskIT-kansi

Tarvitsetko sinä yrityksellesi logoa tai vanhan uudistusta?

Laita viestiä chatin tai lomakkeen kautta!